24 februari 2023

Alcohol in sportpark De Wiltsangh beperken

Alcohol in sportpark De Wiltsangh beperken

Alcohol in sportpark De Wiltsangh beperken

Nunspeet – De SGP-fractie in de gemeenteraad van Nunspeet heeft donderdag tijdens de raadsvergadering een motie ingediend om het alcoholgebruik in het nieuwe zwembad De Wiltsangh aan banden te leggen. SGP-raadslid Gerrald Bronkhorst diende de motie in, mede namens de ChristenUnie: “Vervolgens ontstond een heftig debat wat helaas maar kort over de inhoud ging. Dat vond ik jammer. Ons raadsakkoord staat boordevol passages over het belang van preventie, onder meer om alcoholgebruik te ontmoedigen en alcoholmisbruik tegen te gaan. De inhoudsloze reactie van de partijen die de motie niet steunen laat de verlegenheid daarmee ook duidelijk zien. Men kwam niet veel verder dan lacherige reacties en het tegengaan van alcoholgebruik ‘betutteling’ te noemen. Ik denk dat we allemaal voorbeelden kennen waaruit blijkt hoe hard dat juist nodig is.”

De commotie ontstond een week eerder toen er in de media geschreven werd over het collegebesluit om ook in de lobby van het nieuwe sportpark alcoholgebruik mogelijk te maken. “Daar hebben we grote moeite mee. Een sportpark leg je aan om gezond gedrag te bevorderen. Vervolgens gaan we in de lobby alcohol schenken. Alle bezoekers, dus ook kinderen, komen door die lobby als ze het sportpark bezoeken. Dat we op die plek alcoholgebruik normaliseren vinden we onwenselijk.”

SGP’er Bronkhorst stelde daarom kritische vragen over het collegebesluit. “Vervolgens heeft men in allerijl aanvullende afspraken gemaakt met het sportbedrijf. Dat vonden we op zich positief, maar die afspraken waren wat ons betreft te soft. We willen duidelijke afspraken maken die goed handhaafbaar zijn. Die afspraken hebben we in een motie verwoord en mede namens ChristenUnie ingediend.” De twee partijen hebben een meerderheid in de gemeenteraad, maar door ziekte waren de fracties niet compleet. De stemming over de motie zal daarom volgende maand plaatsvinden.