20 mei 2019

Column: Europese Verkiezingen

Europese verkiezingen

Aanstaande donderdag mogen we weer naar de stembus. Geen ander ‘feestje van de democratie’ trekt zo weinig deelnemers als de verkiezingen voor het Europees Parlement. Het opkomstpercentage lag in 2014 rond de 37%.

Ik kom regelmatig mensen tegen die helemaal klaar zijn met de Europese Unie. Verhalen over parlementariërs die hun zakken vullen met een megasalaris en een serie onbelaste onkostenvergoedingen versterken het idee: hier wil ik niets mee te maken hebben. Dat gevoel begrijp ik.   

SGP-voorman Kees van der Staaij verdedigde onlangs een wetsvoorstel om ervoor te zorgen dat er een tweederde meerderheid nodig is om macht over te dragen aan de Europese Unie. Een groot deel van de partijen die zeggen eurokritisch te zijn - waaronder  CDA en VVD  - stemde tegen dit voorstel.

Datzelfde gedrag zie ik regelmatig bij onze premier.  In verkiezingstijd is hij “kritisch op de Europese Unie”. Maar als het gaat om de agenda die zich bezighoudt met ‘Europese eenwording’ (wat een eng woord) laat hij een heel ander gezicht zien. Met name tijdens bijeenkomsten met regeringsleiders is de rem er af. De Europese Superstaat wordt ons voorgesteld als hét antwoord op vrijwel alle maatschappelijke en politieke vraagstukken.

Daar moet ik niks van hebben. En u misschien ook niet. Toch wil ik u vragen dat gevoel opzij te zetten en wél te gaan stemmen. Want de eurofiele politici nemen vanuit Brussel veel beslissingen die ons leven beïnvloeden. Om een voorbeeld uit onze eigen achtertuin te noemen: als gemeente liggen we letterlijk klem tussen gebieden die aangewezen zijn als Natura 2000-gebied. Het is belangrijk dat we onze natuur beschermen, maar dat natuurgebied hoeft niet bij het Stationsplein te beginnen. De bemoeizucht en de invloed van de Europese Unie gaan wat mij betreft te ver. En u kunt dit maar op één manier stoppen:  ga stemmen. Ik geef mijn stem aan de SGP/CU combinatie: Samenwerking JA, Superstaat  NEE!