17 oktober 2023

Column: excuses!

Column: excuses!

 

Column: Excuses!

Aan het begin van deze column wil ik graag mijn excuses aanbieden. De inwoners van onze gemeente gaan volgend jaar namelijk flink méér Onroerende Zaak Belasting (OZB) ophoesten. Dankzij de bouwnijverheid van onze onvolprezen wethouder Jaap Groothuis kunnen we die OZB gelukkig verdelen onder meer huishoudens dan voorgaande jaren. Maar de stijging komt hoe danook via het aanslagbiljet op uw deurmat terecht.
Deze verhoging is voor u een domper in dure tijden waarin politici het over weinig anders lijken te hebben dan ‘bestaanszekerheid’. En ik ben het met u eens: fraai is het niet. Een deel van die verhoging zit in belangrijke posten zoals onderwijshuisvesting, aanleg en onderhoud van wegen, nieuwe stationsomgeving, alcoholpreventie en beheer van openbaar groen. Maar de belangrijkste kostenpost die zorgt voor een forse OZB-stijging is de 375.000 (!) euro die extra naar kunst en cultuur gaat. Een raadsmeerderheid van alle partijen minus SGP stemde daar afgelopen voorjaar mee in. Om dit subsidiebedrag op de reklening van de kunst- en cultuurinstellingen te kunnen storten is een OZB-verhoging van meer dan zes procent nodig. Dit terwijl er al ruim een miljoen (!) aan bestaande subsidies worden uitgekeerd aan deze sector.
In totaal gaat de subsidiepot kunst en cultuur dus omhoog naar 1,4 miljoen euro. Even een rekensommetje: als de gemeenteraad beslist de OZB met één procent te verhogen, levert dit 65.000 euro structureel op aan financiële ruimte voor nieuwe plannen. U kunt uitrekenen hoeveel OZB het u zou schelen als we deze subsidiepot van 1,4 miljoen euro flink zouden inperken. Over een ‘impuls voor bestaanszekerheid’ gesproken!
Hoewel de SGP als enige partij fel tégen deze enorme kostenpost - in onzekere tijden - stemde, genieten ook wij wel degelijk van kunst en cultuur. Bijvoorbeeld zoals die doorgaans wordt vertolkt door onze koren. Of we genieten van de schilderijen in ons gemeentehuis. En we waarderen ons erfgoed. Zo staat er opnieuw een bedrag gereserveerd voor een nieuwe schaapskooi in Elspeet, hopelijk gaat die er eindelijk komen!
Ik begon met excuses. Maar ik hoop dat het u helder is bij welke partijen u straks met uw klachten terecht kunt.

-

Deze column verscheen in de Nunspeet huis aan huis van 17-10-2023 en is geschreven door SGP-fractievoorzitter Harm Jan Polinder.