4 april 2022

Column: Nunspeet Poort van de Veluwe

Onlangs ging er een filmpje viral waarin een grote wolf parmantig over het A28-viaduct liep. Datzelfde weekend werden er in Doornspijk enkele schapen doodgebeten. De A28 is blijkbaar geen barricade voor de wolf. De poort richting Nunspeet staat open. Bij Elspeet en Vierhouten zijn ook aanvallen geweest. Hierbij ontstaat veel dierenleed, financiële schade en soms emotionele schade bij de boer/eigenaar. Ondertussen worden ouders ongerust over de veiligheid van hun schoolgaande kinderen.

De komst van de wolf is aangemoedigd vanuit dierenactivisten. Nog voordat de eerste wolf in Nederland werd gesignaleerd (2015) is het als beschermde soort aangewezen (2014). Wat is de motivatie van deze lobby? Biodiversiteit en dierenwelzijn? Dat is maar de vraag. De moeflon heeft de benen al genomen. En een jager is een stuk genadiger met zijn schot dan een wolf met zijn beet.

Ondertussen werkt men toe naar een wildreservaat midden op de Veluwe, inclusief wolf en al. Waarmee de vrijheid en veiligheid van ons als inwoners in het geding komt. Daar maken wij ons zorgen over. Middels recreatiezonering wordt steeds meer natuur gesloten (bijv. het Hulshorsterzand). Mooie Veluwse tradities als particuliere houtkap en bosbessen plukken komen zo onder druk. Het realiseren van de bedrijvenstrip in Elspeet wordt vertraagd, omdat het bestemmingsplan door de Raad van State is geschorst. Dit vanwege de discussie m.b.t. de essentiële leefomgeving van de naburige das.

De veiligheid en vrijheid van mensen moet prioriteit hebben. Europees staat nu de beschermde status van de wolf ter discussie, zodat gereguleerde afschot mogelijk kan worden. Daarnaast is het belangrijk de natuur zoveel mogelijk open te houden in de recreatiezonering. Dat kan heel goed samengaan met duurzaam natuurbeheer, wat een nobel doel is.

Op dit moment wordt het project “Nunspeet poort van de Veluwe” uitgewerkt. Een mooi project. Het prachtige stukje schepping waar wij mogen wonen, moet door dit project bereikbaarder worden voor toeristen. Laten we onszelf niet vergeten. Wordt dit een poort tot een vesting of blijft de Veluwe een open gebied waar je heerlijk kunt struinen door bossen en velden?