28 februari 2022

Column: vóór ondernemen!

Column: vóór ondernemen!

Deze column verscheen op dinsdag 1 maart 2022 in de Nunspeet huis aan huis. 

Ondernemer

Regelmatig krijg ik de vraag of ik fulltime politicus ben. In campagnetijd is het wel zo eerlijk om die vraag met ‘ja’ te beantwoorden. Maar normaal gesproken is dat niet het geval. Samen met een compagnon heb ik een eigen bedrijf. Dat vraagt de nodige aandacht en een behoorlijke tijdsinvestering. Het is vaak zoeken naar een goede balans tussen mijn zakelijke en mijn politieke agenda.  

De combinatie van het actief zijn in het zakenleven én in de politiek ervaar ik als prettig. Ik vind het een mooie toegevoegde waarde aan mijn dagelijkse werk om mij via de politiek in te zetten voor de samenleving. Om ons politieke programma te realiseren. Ten goede van onze inwoners.

Tegelijk zie ik dat in de politiek processen stroperig zijn en besluitvorming vaak veel te lang duurt. Vooral na lange politieke vergaderingen merk ik hoe groot het verschil is met mijn dagelijkse werk. Ik kan na zo’n vergaderavond ronduit genieten van de snelheid waarmee bedrijven schakelen. De voortvarendheid waarmee ondernemers beslissingen nemen is heerlijk. Wat mij betreft zou politieke besluitvorming wel wat ‘ondernemender’ mogen.

Opkomen voor de belangen van ondernemers zie ik als een kernpunt van de SGP. Bedrijven zijn onmisbaar als het gaat om werkgelegenheid. En doordat bedrijven flink belasting betalen, kan de overheid belangrijke taken uitvoeren. In de zorg en het onderwijs bijvoorbeeld. Linkse politieke partijen plaatsen het bedrijfsleven regelmatig in het verdachtenbankje. Ik begrijp dat niet. Zonder bedrijven kan onze samenleving niet functioneren. En wat te denken van onze middenstand: zonder actieve winkeliers haalt u geen boodschappen in huis en verworden onze dorpscentra tot kale maanlandschappen.

Graag zetten wij ons de komende jaren opnieuw in vóór een gezond ondernemersklimaat. Vóór meer bedrijvigheid in Hulshorst. Vóór een zo snel mogelijke realisatie van de bedrijvenstrip in Elspeet. Vóór het uitgeven van de laatste bedrijfskavels op De Kolk, aan lokale bedrijven die uitbreiding nodig hebben. Vóór optimale kansen voor het lokale bedrijfsleven bij gemeentelijke aanbestedingen.

Kortom: we gaan er als ondernemende fractie graag weer vier jaar tegenaan!

Harm Jan Polinder
Lijsttrekker SGP Nunspeet