23 januari 2023

Moeflons

De wolf is ongetwijfeld het meest besproken dier op dit moment. Van jongs af aan horen we over de wolf als slechterik. In sprookjes én in waargebeurde verhalen. Zo werden begin 1800 in de regio Roermond maar liefst elf kinderen gedood door een roedel Wolven. Wie dat soort verhalen hoort zal -net als ik- op z’n hoede zijn met kleine kinderen in de Veluwse bossen.

Onlangs bezocht ik -als lid van de Provinciale SGP-fractie- Park de Hoge Veluwe. Tijdens de rondleiding door directie en beheerders van het park was grote bezorgdheid te horen. Gepoogd wordt de natuur op het park zo goed mogelijk te beheren. Gedurende honderd jaar werden daarvoor driehonderdvijftig moeflons ingezet. Die moeflons deden al grazend onmisbaar werk. Kortgezegd zorgden die moeflons ervoor dat de open vlaktes open blijven. Dat is belangrijk voor de biodiversiteit. Veel vlinders doen het bijvoorbeeld goed in de korte vegetatie die overblijft. Het leverde vijf jaar geleden een prijs op vanuit de EU: de Belleuropa. De prijs voor het Europese landgoed met de best beheerde biodiversiteit.

Ik schrijf -helaas- over de moeflons in de verleden tijd. Twee jaar geleden werden namelijk gaten geknipt in de hekken van het park. Gevolg: twee wolven kwamen het park binnen en stichtten een gezin. Er leven nu zeven wolven op de 5,5 duizend hectare van het park. Dat is overigens veel minder dan de 15 tot 35 duizend hectare die een roedel wolven nodig heeft. Met dank aan de -zogenaamd natuurminnende- gatenknippers. Die roedel wolven heeft zich tegoed gedaan aan honderden moeflons. Zo’n veertig moeflons zijn gered en leven nu achter hoge hekken in een hoek van het park. Ook van de andere dieren is steeds minder over. Met desastreuze gevolgen voor de biodiversiteit.

De cruciale -politieke- vraag is of we vinden dat natuur ‘beheerd’ moet worden. Iets wat linkse politici graag ontkennend beantwoorden. Ons land is een ‘landschappenland’. We hebben zo’n hoge bevolkingsdichtheid en zoveel snippers natuur dat -in mijn optiek- per definitie beheer nodig is. Beheer van natuur én beheer van flora en fauna, waaronder de wolf. Als SGP zetten we daarop in bij de provinciale verkiezingen in maart. Dat is nodig vóór een goede balans in de natuur en vóór het waarborgen van de veiligheid in ons dichtbevolkte land. Waar stemt u vóór op 15 maart? 

Harm Jan Polinder
Fractievoorzitter SGP Nunspeet 

Deze column is ook verschenen in de Nunspeet Huis aan Huis van dinsdag 24 januari 2023.