2 december 2021

Column: SDG

Op 7 november jl. overleed oud-SGP-partijleider Bas van der Vlies, hij werd 79 jaar. Hij betekende veel voor de partij, al was hij daar zelf bescheiden over. Ook buiten de partij werd hij geroemd. De media-aandacht rondom zijn overlijden onderstreept dat. Hij voelde een diepe roeping om het land te dienen vanuit Bijbelse principes.

Op 14-jarige leeftijd had ik de eer een dag met hem mee te lopen op het Binnenhof. Terwijl ik die dag achter hem aan sjokte door het gebouw van de tweede Kamer werd ik een beetje verliefd op de politiek. En op de SGP. Hij was bescheiden als het over zichzelf ging maar schroomde niet stevig positie in te nemen op de inhoud. Standvastig en vasthoudend. Overtuigd van z’n politieke beginselen met een mening die niet afhing van de waan van de dag. In het debat was er altijd ruimte voor humor, terwijl dat nooit afbreuk deed aan de -soms ernstige- inhoud.

Een paar jaar later interviewde ik hem naar aanleiding van de val van het kabinet Balkenende IV voor het contactblad van SGP-jongeren. Hij had eerder dat jaar aangegeven dat hij bezig was aan zijn laatste periode in de tweede Kamer. Tijdens dat interview zei hij daarover: “Deze periode is inderdaad mijn laatste periode. Vannacht -na de val van het kabinet- realiseerde ik mij dat opeens. Ik heb de gezondheid tot nu toe gekregen en ik rekende erop nog anderhalf jaar in de Kamer te kunnen meedraaien. Ik had daar ook nog ontzettend veel zin in. Nu zo plotseling het einde snel in zicht komt vermenigvuldigen mijn gedachten wel. Het is niet makkelijk om ergens mee te stoppen waar je zo’n duidelijke roeping voor voelt.”

Op mijn vraag “Is er nog iets wat u het Nederlandse volk mee zou willen geven?” antwoorde hij: “Ik zou het Nederlandse volk ertoe willen oproepen om oprecht te beslissen, verder te kijken dan alleen gezichten en oneliners. Maak een bewogen keuze voor Bijbelse principes. Dan kun je absoluut bij de SGP terecht!” Tijdens de herdenking naar aanleiding van het overlijden van Bas van der Vlies memoreerde premier Rutte de laatste drie woorden die Bas van der Vlies als Kamerlid uitsprak en die het leven van deze politicus tekenden: Soli Deo Gloria!

Deze column is geschreven door Harm Jan Polinder, fractievoorzitter SGP Nunspeet. Column tevens verschenen in de Huis-aan-Huis Nunspeet.