31 maart 2017

SGP blij met steun onderwijshuisvesting

 

In de raadsvergadering van 30 maart jl. is het plan ‘Extra oog voor de toekomst’ met breed draagvlak van de Nunspeetse politiek aangenomen. De SGP is daar blij mee. Al jaren probeert de SGP onderwijshuisvesting op de agenda te krijgen. Raadslid Lambert van de Weerd legt uit waarom: “Na veel investeringen voor andere onderwerpen, werd het hoog tijd voor investeringen in onderwijshuisvesting. Veel gebouwen staan op grote achterstand, of dreigen op achterstand te komen. In het verkiezingsprogramma van de SGP was onderwijs een belangrijk speerpunt. Ook in het coalitieakkoord hebben we ons ingezet om deze periode concrete resultaten te boeken als het gaat om  onderwijshuisvesting. Dat is gelukt, maar de uitwerking moest nog komen. Nu dit plan met brede politieke steun is aangenomen kunnen we verder, daar zijn we uiteraard heel erg content mee. Wethouder Van der Maas kan hiermee nu verder aan de slag.”

Er wordt geldt vrijgemaakt voor haalbaarheidsstudies van een Integraal Kind Centrum (IKC). Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht om nieuwbouw te creëren om het Junior College op te zetten. “Het is een eerste richtinggevende aanzet, maar voor ons heel waardevol. Tegelijk is er nog genoeg werk te doen om draagvlak te vinden en de juiste uitwerking aan dit plan op te hangen. Met name een IKC in Elspeet stuit op veel weerstand bij ouders. Die zorgen hebben wij aangehoord en ook laten meewegen in onze beslissingen de komende jaren. Een stuk historie en identiteit is niet zomaar uit te vlakken. Daar kan niet in een korte tijd overheen gestapt worden en vraagt een zorgvuldige consultatie van de ouders, medezeggenschapsraden en besturen.”

Het creëren van draagvlak is belangrijk voor de SGP. “Wij zijn niet voor een ‘gedwongen huwelijk’ tussen scholen. Vrijheid van onderwijs en de eigen identiteit van een school zijn juist de pijlers waarop een school bestaat. Het zorgt ervoor dat een kind zich op zijn plaats voelt op de school die aansluit bij de achtergrond en overtuiging  van het gezin, zodat het een geheel vormt in de ontwikkeling van het kind.” De SGP is blij met de toezeggingen op dit vlak van wethouder Leen van der Maas. “Hij heeft duidelijk gemaakt dat dit rapport niet in beton gegoten is. Het is richtinggevend en zal na onderzoek van de haalbaarheid terug komen naar ons als gemeenteraad. We hopen dan ook dat dit jaar de vervolgstappen genomen kunnen worden.”