2 december 2021

SGP: overweeg zelfbewoningsplicht

De SGP-fractie heeft schriftelijke vragen gesteld over het instellen van een zogenoemde zelfbewoningsplicht. De vragen zijn ingediend door raadslid Marcel van Klompenburg. Hij legt uit waarom zijn fractie deze vragen bij het college van B&W heeft ingediend: “De woningnood is groot, het is voor veel mensen lastig om een passende woning te vinden. In verschillende gemeenten spelen problemen met particuliere beleggers en investeerders die woningen opkopen en vervolgens voor hoge prijzen verhuren in de vrije markt.”

In grotere gemeenten en steden wordt daarom steeds vaker ingezet op een zelfbewoningsplicht. “We begrijpen dat gemeenten dat doen, daarmee houd je zoveel mogelijk woningen lokaal beschikbaar zonder ze prijs te geven aan de woekerwereld van beleggers. Tegelijk maken we ons daar zorgen over. Beleggers die nu nog actief zijn in grotere gemeenten zullen immers op zoek gaan naar plaatsen waar een zelfbewoningsplicht nog niet geldt. Om daar vervolgens de weinige woningen die beschikbaar zijn op te kopen en tegen torenhoge prijzen particulier te verhuren. En daarmee kan ook een gemeente als de onze al snel in beeld zijn.”

De SGP-fractie heeft daarom vragen gesteld over het lokaal invoeren van een zelfbewoningsplicht. “We willen door middel van de vragen helder krijgen in hoeverre deze problematiek nu al speelt en of een dergelijke plicht op zit moment al zinvol is. Daarnaast hebben we gevraagd welke voor- en nadelen het college ziet. En of het college bereid is de komende tijd goed te monitoren of zich inderdaad meer particuliere beleggers in onze lokale woningmarkt begeven.” Het college zal binnen enkele weken op de schriftelijke vragen reageren.