8 februari 2022

Meer actie nodig op sociale woningbouw

SGP wil meer actie op sociale woningbouw

SGP wil meer actie op sociale woningbouw

De SGP-fractie wil dat het college van B&W in Nunspeet meer inzet pleegt op de realisatie van sociale woningbouw. Dat bleek tijdens de commissievergadering Ruimte & Wonen. Op verzoek van SGP-raadslid Gerrit Polinder werden de prestatieafspraken tussen woningcorporatie Omnia Wonen en de gemeente op de agenda van de commissievergadering geplaatst. Gerrit Polinder: “Wij maken ons zorgen over de voortgang van sociale woningbouw. Uit de prestatieafspraken blijkt namelijk dat er in de periode 2020 tot en met 2025 het aantal van 145 sociale woningen moet worden toegevoegd. Momenteel zijn er bij twee concrete projecten ongeveer 50 sociale huurwoningen gepland. We hebben er dus nog 95 te gaan, terwijl de periode tot 2025 al bijna halverwege is. Het lijkt erop dat we de aantallen niet gaan halen, dat vinden we zorgelijk. Er moet duidelijk een tandje bij.”

Verantwoordelijk wethouder Jaap Groothuis reageerde begripvol op de vragen van de SGP: “Ik ben het eens met dit signaal. De afspraken over de te realiseren huurwoningen moeten we zoveel mogelijk nakomen. We proberen er extra vaart in te krijgen, dat doen we bijvoorbeeld door Omnia Wonen in contact te brengen met projectontwikkelaars. Daarnaast zetten we de gemeentelijke woningbouwlocaties zoveel mogelijk in voor sociale woningbouw. En uiteraard ligt de bal ook bij Omnia Wonen om zoveel mogelijk inzet te plegen op de realisatie van de besproken aantallen.”

Ook de bindingseisen werden door Polinder opnieuw onder de aandacht gebracht. “Helaas mogen we wettelijk gezien niet meer dan dertig procent van onze sociale woningen reserveren voor eigen inwoners. We hadden liever gezien dat we als gemeente ruimte hadden om meer woningen voor eigen inwoners vast te leggen. Dat vinden we ook alleszins te verantwoorden, daarmee behouden we de cultuur en eigenheid van onze dorpen. We vragen daarom het college om hier creatief mee om te gaan. Wettelijke eisen kunnen we misschien niet stellen. Maar we kunnen er wel voor kiezen om de woningen bijvoorbeeld alleen proactief onder de aandacht van onze eigen inwoners te brengen.”