HomeNieuwsOpnieuw SGP vragen bezuinigingen brandweer

Opnieuw SGP vragen bezuinigingen brandweer

Opnieuw SGP vragen bezuinigingen brandweer

Publicatiedatum: 28 mei 2020

 

 

De SGP-fractie heeft het vragenhalfuur opnieuw aangegrepen om vragen te stellen over de voorgenomen bezuinigingen van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) op natuurbrandbestrijding. “Aanleiding voor deze vragen is de toegenomen droogte op de Noord-Veluwe”, legt fractievoorzitter Harm Jan Polinder uit. “Er is het afgelopen jaar al veel over gezegd, waarbij het college van Burgemeester en Wethouders uiteindelijk heeft ingestemd met de bezuinigingen. Dit is gedaan nadat toegezegd werd dat komend jaar de bezuinigingen nog tegen het licht gehouden zou worden in een notitie over dit thema. Door niet tegen de plannen te stemmen hoopte het college niet buiten de discussie geplaatst te worden. Op die manier was het de doelstelling om alsnog succes te behalen middels de aanvullende notitie. Die lijn konden we op zich volgen. Maar het is nu wel zaak dat er resultaten worden geboekt.”

De SGP-fractie wil het onderwerp hoop op de agenda houden. “We zien dat de VNOG heel druk is met het uitvoeren van de maatregelen rondom de coronacrisis. En dat is heel begrijpelijk, zij doen daarin belangrijk en goed werk. Tegelijk willen we niet in de situatie belanden dat de bezuinigingen op natuurbrandbestrijding zomaar ongemerkt doorgaan.” De droge bossen kunnen op dit moment snel vlamvatten. “Deskundigen laten weten dat de felle wind die momenteel ook vaak de kop opsteekt ervoor kan zorgen dat een beginnende natuurbrand binnen korte tijd kan uitgroeien tot een onbeheersbare natuurbrand. Het is dan essentieel dat er snel wordt ingegrepen en er snel meerdere pelotons aanwezig zijn die gespecialiseerd zijn in natuurbrandbestrijding. Met de droge zomers van afgelopen jaren en de recente droogte in het achterhoofd is het werkelijk onvoorstelbaar welke risico’s de VNOG bereid is te nemen om de begroting maar sluitend te krijgen.”

Met name voor campings en zorginstellingen in de natuurgebieden neemt het risico toe. “Je moet er niet aan denken wat er gebeurd als er een natuurbrand met tientallen kilometers per uur voortraast in de richting van plekken waar honderden mensen in het bos bij elkaar zijn. Dat kan echt uitlopen op een ramp. We doen er alles aan om dit onderwerp hoog op de agenda te houden. De burgemeester heeft in antwoord op onze vragen aangegeven dat hij zijn best gaat doen om alsnog de discussie over dit onderwerp binnen de VNOG op gang te krijgen.”

De SGP-fractie vraagt de inwoners van de gemeente Nunspeet om hun zorgen kenbaar te maken in de richting van de VNOG. “Via de website van de VNOG zijn contactgegevens te vinden. We vragen u om uw brief of e-mail te richten aan het Algemeen Bestuur. Zo zorgen we er met elkaar voor dat deze miskleun van de VNOG ook de komende tijd aandacht blijft krijgen. Hopelijk met het resultaat dat ook de VNOG inziet dat met deze bezuiniging een onaanvaardbaar risico wordt genomen.”