HomeNieuwsSGP: herdenk omgekomen bemanningsleden

SGP: herdenk omgekomen bemanningsleden

SGP: herdenk omgekomen bemanningsleden

Publicatiedatum: 25 feb. 2021

De SGP-fractie in de gemeenteraad van Nunspeet heeft schriftelijke vragen gesteld over het herdenken van de bemanning van een neergestort Engels gevechtsvliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

 

Raadslid Gerrit Polinder legt uit: “Vorige week heeft de gemeenteraad besloten tot aankoop van het terrein van de voormalige kippenslachterij GPS. Wat ons betreft is het mooi dat we op deze manier in staat zijn bedrijventerrein De Kolk uit te breiden. Maar aankoop van de gronden biedt ons nog een andere kans, namelijk het levend houden van een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Nunspeet. Op de door de gemeente aangekochte gronden zijn immers op 13 juni 1944 vier Engelse bemanningsleden omgekomen ten gevolge van een vliegtuigcrash. Zij liggen begraven op de begraafplaats aan de Eperweg. Zij gaven hun leven voor onze vrijheid. Wat de SGP-fractie betreft moeten en mogen we dit niet vergeten.”

De SGP-fractie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld. “We hebben het college verzocht om bij de ontwikkeling van de plannen dit geschiedenisfeit mee te nemen. Dat kan wat ons betreft in de vorm van een monument of iets dergelijks. Uiteraard moet het initiatief hiervoor uit de samenleving komen, we hebben al signalen gekregen van inwoners die zich hiervoor willen inzetten. Wat ons betreft moet het college een dergelijk initiatief ruimhartig en welwillend steunen. We zijn er met elkaar verantwoordelijk voor dat we de geschiedenis levend houden.” Het college zal binnen enkele weken schriftelijk reageren op de gestelde vragen.