13 juni 2022

Column: de ambtsketen

De Nunspeetse ambtsketen is overgedragen aan mevrouw Céline Blom. Zij is per 13 juni benoemd als waarnemend burgermeester door de Commissaris van de Koning. Ze wordt door de commissaris beschreven als communicatief vaardig, betrokken en boven de partijen staand. Alle Nunspeetse partijen hebben haar warm welkom geheten. Qua capaciteiten past de ambtsketen haar dus wel. Het is nog wel een vraag of de ambtsketen haar qua lengte past. Deze is in 2018 gemaakt namelijk gemaakt met onze oud-burgemeester als model. Maar daar zal vast een mouw aan te passen zijn.

De schakels op de ambtsketen vertonen “typisch” Nunspeetse afbeeldingen. Zo is er een molen op te zien, evenals een hert, de Dorpskerk, het Veluwemeer en een keiler. Daarmee biedt het ook een routekaart om kennis te maken met de gemeente en haar inwoners. De inwoners van onze dorpen zijn gehecht aan hun (geboorte-)grond en de lokale identiteit. Ze zullen dit graag laten zien.

Onze lokale samenleving kunnen we ook zien als een keten met schakels. De verbindingen tussen deze schakels zijn cruciaal. Deze verbinding wordt gevormd door een bakje koffie met de buren, de scholen, meedoen aan verenigingen (zang, sport, muziek, etc.) kerken, en ga zo maar door. Wij mensen zijn daarbij vaak geneigd tot groepsvorming. Maar het is juist zo belangrijk dat we ook buiten deze groepen elkaar opzoeken. Dat kan tot verrassend mooie contacten of vriendschappen leiden. Op zijn minst leidt het tot meer begrip voor elkaar.

Een burgemeester heeft een belangrijke rol als verbindende factor. Juist door politiek neutraal te zijn en boven de partijen te staan. Wij wensen onze nieuwe burgemeester daarbij Gods zegen toe. Tijdens de algemene beschouwingen over het raadsakkoord citeerde onze SGP-fractievoorzitter een Bijbelvers uit Spreuken: ‘Hoeveel beter is het wijsheid te bekomen, dan uitgegraven goud, en uitnemender, verstand te bekomen, dan zilver!’ Verstand mag ook vertaald worden met ‘inzicht’. Koning Salomo schreef deze spreuk op in de wetenschap dat hij de wijsheid en het inzicht waar hij om werd geroemd van God gekregen had. Wij wensen onze nieuwe burgemeester díe wijsheid en dát inzicht!

Deze column is verschenen in de Huis-aan-Huis (te Nunspeet) van 13 juni 2022.