31 oktober 2023

Geslaagde SGP ledenavond met generaal b.d. Arie Vermeij

De ledenvergadering van het Elspeets SGP-bestuur op maandagavond 30 oktober had een bijzonder actueel thema: de duiding van de geopolitieke situatie. Het bestuur heeft ruime tijd terug het programma van de avond opgesteld en een deskundige benaderd.

Achteraf gezien, haalde de actualiteit het programma in, gaf voorzitter William van der Wilt in zijn opening aan: “Het gevoel van onveiligheid en veiligheid in het wereldtoneel is verschillend. We hebben natuurrampen gezien met overstromingen. En ook de oorlogssituatie in Oekraïne. Het leek ons als bestuur goed om de geopolitiek het thema te maken van de ledenavond. Met de aanval op Israël enkele weken geleden, werd het programma opeens bijzonder actueel vanuit een nieuw perspectief.”

Spreker van de avond was generaal buiten dienst Arie Vermeij. Vermeij is voormalig adviseur van NAVO topfunctionarissen voor IS, Rusland/Oekraïne en de Noordpool. Hij werkte 39 jaar voor Defensie in 50 verschillende landen. Op interactieve wijze vertelde hij over zijn eigen ervaringen die relatie hadden met de huidige situatie in het Midden-Oosten. Na het eerste deel van de avond over de situatie in Israël en Gaza, zette hij uiteen hoe de geopolitieke machten en krachten werken.

De ruim 60 aanwezigen in het Kulturhuus in Elspeet luisterden aandachtig naar de geschiedenis van de oorlog in Oekraïne. Aan de hand van diverse punten duidde hij de opstelling van Rusland en andere wereldmachten. Zo vertelde generaal b.d. Vermeij over de invloed van diplomatie en geografie, in combinatie met de kracht op economisch en militair vlak van een land. Het bestuur kijkt tevreden terug, geeft bestuurslid Henri van Wijngaarden aan: “Het was een interessante avond. Als we generaal b.d. Vermeij en de aanwezigen hun gang hadden laten gaan in gesprek, met vragen en in discussie, had de avond nog een aantal uur door kunnen gaan. Een mooie aanmoediging om ook de komende ledenvergaderingen weer met aansprekende thema’s te komen!”

Ledenvergadering Elspeet met generaal bd Arie Vermeij