17 april 2024

Reactie SGP op gepubliceerd 'zwartboek'

Nunspeet, 17 april 2024 - In Nunspeet heeft een groep inwoners een 'zwartboek' gepubliceerd waarin beschuldigingen worden geuit tegen SGP-wethouder Jaap Groothuis, het gehele college van B&W en de gemeenteraad.

Wij willen als SGP Nunspeet graag ons standpunt hierover duidelijk maken.
Ten eerste willen wij benadrukken dat we het geschetste beeld in het ‘zwartboek’ niet herkennen. De gedeelde beschuldigingen zijn niet nieuw en eerder al door betrokkenen in de media is gebracht. Het 'zwartboek' had echter alle beschuldigingen met feiten moeten staven, wat helaas tot op heden niet is gebeurd.

Er is momenteel geen reden om deze kwestie politiek te agenderen, aangezien er geen feitelijk bewijs is geleverd voor eventuele fouten. Voor zover wij kunnen beoordelen hebben de initiatiefnemers een individueel belang bij één of meer van de benoemde casussen. Uiteraard hebben we er begrip voor dat men bereid is ver te gaan bij het verdedigen van die belangen. We zien nu echter een document vol ongefundeerde beschuldigingen waarbij de integriteit van betrokkenen zonder onderbouwing ter discussie wordt gesteld.

Wij zien geen noodzaak voor verder onderzoek zolang er geen feiten zijn die de beschuldigingen ondersteunen. Mocht het college anders besluiten en toch een onafhankelijk onderzoek instellen, dan zien wij dat met vertrouwen tegemoet.

Wethouder Jaap Groothuis heeft zich bewezen als een uiterst capabele wethouder, met brede steun in zowel het college als de gemeenteraad. Zijn inzet heeft veel positieve resultaten opgeleverd voor onze gemeente, waar we trots op zijn. Besluiten over Ruimte en Wonen zijn genomen namens het college of met een meerderheid in de gemeenteraad, altijd binnen de geldende wet- en regelgeving of op basis van juridisch advies.

Tot slot willen wij benadrukken dat het ter discussie stellen van integriteit alleen acceptabel is wanneer dit zorgvuldig onderbouwd wordt met feiten. Wij roepen de initiatiefnemers op om te stoppen met het beschadigen van personen en de feitelijke onderbouwing voor de beschuldigingen alsnog te openbaren. Daarnaast roepen wij op tot een constructieve dialoog gebaseerd op feiten en met respect voor alle betrokkenen.