26 april 2024

SGP-motie over oorlogsgraven in de gemeente Nunspeet

Tijdens de raadsvergadering op 25 april 2024 heeft de SGP-fractie, vertegenwoordigd door raadslid Gerrald Bronkhorst, een motie vreemd aan de orde van de dag ingediend met betrekking tot het beheer en onderhoud van oorlogsgraven in de gemeente Nunspeet.

"De motie, onderbouwd door de overweging dat het eerbetoon aan hen die hun leven gaven voor onze vrijheid altijd in ere gehouden dient te worden, benadrukt het verschil in de staat van onderhoud van oorlogsgraven binnen verschillende begraafplaatsen in de gemeente", aldus SGP-raadslid Gerrald Bronkhorst. (foto) "Daarnaast constateren we in de motie dat er geen eenduidige breed gedragen visie is op het beheer en onderhoud van deze graven."

De SGP-fractie spreekt daarom in de motie die mede werd ingediend door de fracties van Groenlinks/PvdA en CDA Lokaal uit dat het beheer en onderhoud van oorlogsgraven in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting een ereschuld is die moet worden geëerbiedigd. "Middels de motie roepen we het college op om een visie te ontwikkelen op het beheer en onderhoud van de oorlogsgraven en deze visie te vertalen in een concreet plan van aanpak met financieel dekkingsvoorstel. Dit plan van aanpak dient uiterlijk in het derde kwartaal van 2024 ter bespreking te worden aangeboden aan de commissie Maatschappij en Middelen."

De SGP-fractie benadrukt het belang van het behoud en respectvolle onderhoud van oorlogsgraven als een symbolisch eerbetoon aan hen die hun leven offerden voor onze vrijheid. De motie werd door de gemeenteraad unaniem aangenomen. 

Begraafplaats Elspeet