22 juni 2022

SGP wenst boeren goede actiedag

Nunspeet - De SGP-fractie in de gemeente Nunspeet heeft woensdagochtend de agrariërs uit de gemeente uitgezwaaid. De agrariërs zetten na het ontbijt koers richting de actiedag in Stroe. SGP-raadslid -en tevens agrariër- Gerrit Polinder is onder de indruk van de massale opkomst. "Ruim 200 boeren hebben zich verzameld bij aan de Oude Molenweg, waaronder veel jongeren, de nieuwe generatie. Het laat zien hoe groot de impact is van de gepresenteerde plannen en hoe groot de zorgen bij onze boeren zijn. Het is hartverscheurend hoe honderden gezinnen in deze regio door deze plannen in complete onzekerheid beland zijn. De landelijke overheid is al decennia lang een onbetrouwbare partner voor onze agrariërs. Ik begrijp heel goed dat zij middels deze actiedag een duidelijk signaal willen afgeven. Als we zo massaal de balans laten doorslaan naar natuurbescherming kunnen we niet anders dan constateren dat de natuur onze agrariërs in de houdgreep heeft. Terwijl we juist nu zien hoe belangrijk onze voedselvoorziening is."

Voordat de boeren werden uitgezwaaid, namen gedeputeerde Peter Drenth en burgemeesters Blom (Nunspeet) en Rozendaal (Elburg) het woord. Met begrip voor de zorgen wensten zij de boeren een goede actiedag en een veilige rit toe. Ook SGP-raadslid Marien Klein was aanwezig: "De plannen die gepresenteerd zijn, betekenen ook veel voor ons als gemeente. De kans is groot, dat in grote delen van onze gemeente de hele agrarische sector verdwijnt als deze plannen doorgang vinden. Dat heeft grote gevolgen voor ons buitengebied en de leefbaarheid ervan. We zullen ons ook als lokale SGP-fractie volop verzetten tegen deze desastreuse plannen. Ook de afgelopen jaren hebben we gedaan wat we konden. Meerdere keren is SGP-tweede Kamerlid Roelof Bisschop op uitnodiging van ons in gesprek geweest met lokale boeren, evenals onze provinciale SGP-fractie. Ook SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen heeft een werkbezoek afgelegd. Maar het lijkt wel alsof de landelijke beleidsmakers en grote politieke partijen niet meer voor rede en boerenverstand vatbaar zijn. Deze plannen zijn voor onze gemeente zeer schadelijk."

Inmiddels heeft de Gelderse Statenfractie een informatieavond aangekondigd over stikstof, op DV 29 juni 2022. Onder andere Statenlid Evert Mulder gaat de boer op, in Zaal ’t Hek in Lunteren. Meer info op gelderland.sgp.nl.

SGP wenst boeren goede actiedag