20 november 2013
Commissievergaderingen november
Kosten begraven in de gemeente Nunspeet
Nunspeet is een gemeente waarin de kosten van begraven relatief laag zijn. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat tot nu vijftig procent van de kosten uit reserves betaald werd. Al in 2008 werd echter besloten dat we naar een kostendekkend systeem moeten. De SGP-fractie heeft bij monde van Arie van de Pol jaarlijks verschillende malen gevraagd om een plan van aanpak wat dit betreft. Dit om ervoor te zorgen dat onze burgers met deze prijsstijging rekening kunnen houden. Door versnelde uitputting van de aangewende reserve ligt er nu een voorstel. Per 1 januari zou er sprake zijn van een kostenverhoging van zeventig procent. Over zes weken dus! De SGP vindt dit -mede gezien het voortraject- heel vervelend. De financieel minder draagkrachtige burger kan hier niet goed op anticiperen. Van de Pol heeft het college daarom gevraagd of een stapsgewijze prijsverhoging niet op zijn plaats is. Ook vroeg hij aandacht voor maatwerk voor mensen voor wie deze prijsstijging bezwaarlijk is. Het college gaf bij monde van wethouder Coster aan het punt te snappen en wil kijken of er misschien een halfjaar uitstel gerealiseerd kan worden. Als fractie zien we het nieuwe voorstel tegemoet.
Transitie AWBZ-WMO
Het Rijk decentraliseert vanaf 1 januari 2015 drie grote taken naar de gemeenten: de transitie AWBZ-WMO, de Participatiewet en de transitie van de Jeugdzorg. Veel zaken zijn hierbij nog niet duidelijk en dat maakt de voorbereiding lastig. De gemeente Nunspeet trekt hierbij samen op met de RNV-gemeenten en Zeewolde.
In de novembervergadering van de commissie Maatschappij en Middelen werd de uitgangspuntennotitie w.b de transitie AWBZ-WMO besproken. Deze transitie behelst de overheveling van extramurale begeleiding (thuiszorg) en kortdurende verblijf naar de WMO. Het was de bedoeling van het kabinet om ook de persoonlijke verzorging over te hevelen, maar daar bleek in de Tweede en Eerste Kamer geen draagvlak voor.
De notitie is een gedegen stuk werk waaraan ook vooral Nunspeetse ambtenaren een grote bijdrage hebben geleverd. Complimenten. Als fractie hebben we in het bijzonder nog aandacht gevraagd voor het volgende: 1) Zet in op preventie, voorkomen is beter dan genezen; 2) Bij toekennen van hulp wordt het 'keukentafelgesprek' enorm belangrijk. Zorg dat de betrokken medewerkers hierop goed worden voorbereid; 3) Houd de hulp dicht bij de burger. Regionale voorbereiding prima, maar waar het kan lokale uitvoering; 4) Zorg dat er voor de burger straks wat te kiezen is w.b. zorgaanbieders ('Zeeuwse model'). Een persoonlijke klik is -zoals het WMO-advies ook stelt- erg belangrijk.
Facelift Stakenberg
De Stakenberg wordt mede met geld van de provincie opgeknapt. De speelweide wordt voorzien van een raster om vernieling door wild tegen te gaan en de klimtoren wordt vernieuwd. Ook de weg wordt aangepakt om meer veiligheid te creëren. Tijdens de commissievergadering Ruimte en Wonen van september werd dit voorstel al besproken, maar toen bleek dat het college van zins was om er voor te zorgen dat de Oude Zwolseweg (gemeente Ermelo) tijdens de bronst zou worden afgesloten en dat het fietspad langs de Stakenbergweg zou worden verwijderd. Daar was de SGP geen voorstander van. Aangezien een meerderheid van de commissie deze mening deelde, heeft het college het voorstel op deze punten aangepast.
Internetwinkels
In Ruimte en Wonen is ook een concept-beleidsnotitie internetwinkels behandeld. Hiervoor was nog geen ruimtelijk beleid. Internetwinkels zijn erg in opkomst en halen op dit moment een groei van 12%, tyerwijl de gewone detailhandel bijna geen omzetgroei heeft. Goed en noodzakelijk om hier beleid op te maken.
ITV 2030
In de commissie Algemeen bestuur kwam de ITV 2030 aan de orde. 2030 is DV nog ver weg, maar regeren is vooruitzien. Vergeleken met de IRTV 2015 die twaalf jaar geleden werd opgesteld was er bij de totstandkoming van dit plan minder burgerbetrokkenheid. Ook zijn de plannen wat minder ambitieus. Dat is gezien de huidige finaciële situatie ook niet zo verwonderlijk. Onze fractievoorzitter Chris Stoffer heeft echter benadrukt dat in het kader van minder overheid en meer samenleving initiatieven van ondernemers etc. omarmt en waar nodig gefaciliteerd moeten worden.
Ambitie oproepen en realisatie mogelijk maken houdt onze samenleving vitaal.
Oud en nieuw 2013/2014
Ook het draaiboek Oud en nieuw 2013/2014 werd besproken. Als SGP-fractie hebben we voorgesteld om de APV aan te passen. In het kader van onder andere dierenwelzijn moet goed nagedacht worden waar (vuurwerk-)activiteiten geregeld worden. Stoffer heeft daarnaast gepleit voor een alternatieve locatie voor het feest op De Brink in Elspeet. De aanwonenden ervaren al diverse jaren grote overlast en daarin moet verandering komen. Desnoods moet de gemeente dit faciliteren. Mocht dit dit jaar niet lukken dan willen we de tijd in ieder geval zo inperken dat de bewoners 's nachts gewoon kunnen slapen!
Gerard Mulder