20 januari 2014
De kop is er weer af
De kop is er weer af
De commissievergaderingen van januari liggen weer achter ons. Diverse onderwerpen passeerden de revue. Hieronder een korte samenvatting van de bijdragen van onze fractie:
De Brake
In de commissie Maatschappij en Middelen werd vooral gesproken over het voorstel met betrekking tot sport- en recreatiecentrum De Brake. Het voorstel van het college betrof nieuwbouw van het zwembad en de sporthallen, waarbij de recreatieve functie van het zwembad grotendeels verloren zou gaan.
In de commissie hebben we als fractie allereerst onze verbazing uitgesproken. Bij de voorgaande besprekingen in commissieverband hebben de fracties van de CU en SGP steeds aangegeven dat ze een integrale benadering van de sportonderwerpen wensten, waarbij een goede afweging mogelijk is in het licht van andere beleidsterreinen en het geheel van de meerjarenbegroting. Toen dat bij de voorlaatste bespreking nog steeds niet mogelijk bleek, hebben beide fracties gevraagd om een second opinion. Hieraan werd echter met het huidige voorstel voorbijgegaan.
Wij vonden dat heel vreemd. Temeer daar er in het huidige voorstel zaken worden voorgesteld waar door meerdere fracties vanaf het begin was aangegeven dat ze die niet wenselijk vinden. Vooral het loslaten van de recreatieve functie valt (bij alle fracties) niet goed. Ook het sluiten van de gymzaal aan de Piersonstraat is voor ons vooralsnog een stap te ver. Er is naast (grote) sporthallen ook behoefte aan laagdrempelige sportvoorzieningen in de nabije omgeving van burgers en scholen.
Ook het feit dat er niet echt werk was gemaakt van het gevraagde onderzoek met betrekking tot regionale samenwerking op het gebied van sportvoorzieningen, werd als teleurstellend ervaren. De wethouder gaf aan dat hij wat dit betreft overleg had gehad met zijn collega in Elburg, maar die wist zich dat getuige een twitterbericht niet te herinneren.
Het belangrijkste punt blijft echter dat we vanwege de huidige financiële constellatie heel voorzichtig moeten zijn wat betreft onze keuzes. Je kunt een euro immers maar een keer uitgeven! En aangezien we de komende jaren al een gat in de begroting hebben en we zo'n 9 à 10 procent minder krijgen via het gemeentefonds (exclusief het geld voor de transities) zullen we sowieso al flink moeten bezuinigen.
Zoals u gewend bent gaat de SGP voor een financieel gezonde gemeente en lage lasten voor de burger. Op Hattemse taferelen (n.a.v. misrekening w.b. een zwembad!) zitten we echt niet te wachten. Zoals gezegd 'missen we liever de boot, dan dat we onderweg vergaan'. Wij zorgen graag eerst voor goede basisvoorzieningen als wonen, werken, onderwijs en onderhoud aan wegen en groen. En hoewel een recreatieve zwemvoorziening best hoog op ons wensenlijstje staat, is het voor ons geen basisvoorziening!
In de commissie wilden de fracties van CDA, CU en SGP alsnog een second opinion. De VVD steunde dit idee aanvankelijk ook, maar draaide aan het eind van het debat opeens bij. De second opinion zal nu door de raad zelf met behulp van de griffie worden vormgegeven en uitgevoerd.
Proo
Het toezichtmodel van de stichting Proo wordt gewijzigd. Alle fracties stemden er mee in. We hopen dat het openbaar onderwijs op deze wijze zonder (financiële) problemen geborgd blijft.
Parkeernota
Bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen heb je ook te maken met parkeerbehoefte. De richtlijnen hiervoor staan in de zogenaamde parkeernota. Net als onze buurgemeenten Elburg, Oldebroek en Hattem volgen we als gemeente Nunspeet ook de nieuwe landelijke parkeerrnormen. Deze werden in de commisie Ruimte en Wonen besproken.
Namens de SGP-fractie adviseerde Gerrit Polinder het college de voorliggende nota toch nog wat aan te passen. Bij het voorgaande beleid liepen we als raad nog wel eens tegen problemen aan dat ondernemers door de vrij strikte normen werden geblokkeerd waar het bijvoorbeeld een overkapping betrof. Dat kan de bedoeling niet zijn. Voor dergelijke gevallen, waarbij het aantal vierkante meters verkoopruimte niet word uitgebreid, adviseren wij het college om in de nieuwe nota een clausule op te nemen waar dergelijke kleine aanbouwsels niet onder de parkeernorm vallen en dus wel mogelijk zijn.
De wethouder beloofde ons advies in overweging te nemen en te zijner tijd met een voorstel naar de raad te komen.
PARO
Voor de tweede keer heeft onze fractie in de commissie Ruimte en Wonen gevraagd naar de ontwikkelingen bij PARO afvalverwerking. PARO is overgenomen door Van Werven. Onze zorg is dat de milieustraat waar onze burger hun afval kwijt kunnen op termijn gesloten wordt. Het college gaf aan dat er gesprek gepland staat met de directie van Van Werven. Via de mededelingenbrief worden we als raad verder geïnformeerd.
Onderzoek Rekenkamercommissie
Door de gewijzigde economische omstandigheden is de afgelopen jaren de aandacht voor het grondbeleid enorm toegenomen. Het blijft lastige materie. Vijf jaar geleden kon niemand de huidige omstandigheden voorzien en twee jaar geleden zag de situatie er weer anders uit dan nu. Waarschijnlijk is de situatie over enkele jaren opnieuw veranderd, maar ook dat valt niet te voorspellen. Het grondbeleid is geen exacte wetenschap, maar een item dat sterk afhankelijk is van diverse omstandigheden.
Als raad hebben we enige tijd geleden de rekenkamercommissie (RKC) gevraagd onderzoek te doen naar de wijze waarop college en raad omgaan met de verantwoording en controle van het grondbeleid en de bijbehorende financiële situatie. Als SGP hebben we in de commissie Algemeen Bestuur aangegeven dat we het rapport van RKC een goed rapport vinden en dat we als college en raad gezamenlijk een pad moeten inslaan om invulling te geven aan de gedane aanbevelingen.
Tevens hebben we een tweetal vragen gesteld: De eerste vraag ging over het tijdpad en de bijbehorende inspanning om tot een jaarlijks rapport inzake de grondposities te komen. Volgens plan het eerste rapport in juni 2014. Onze vraag was of dat mede in het licht van de aankomende raadsverkiezingen wel haalbaar is? Het college gaf aan dat dit een reële vraag is en dat ze hun uiterste best gaan doen om dit toch waar te maken. De tweede vraag betrof de wijze waarop we voldoende reserves creëren om eventuele verliezen op grondposities te dekken.
Het college heeft deels antwoorden gegeven op onze vragen. Een krappe meerderheid van CU, VVD en CDA wil het rapport van de RKC echter in de raad behandelen. Verdere beantwoording volgt zodoende later deze maand. De SGP ziet de meerwaarde van raadsbehandeling niet, maar als een meerderheid dat wel wil zijn we daar niet op tegen.
Intergemeentelijke samenwerking
Onze gemeente is vertegenwoordigd in een heel aantal samenwerkingverbanden. Om te voorkomen dat we het overzicht verliezen is er nu een paragraaf aan het begrotingsrapport toegevoegd waarin al deze verbanden worden benoemd. Dit heeft ook de instemming van de SGP. Het overzicht geeft raadsleden een permanent inzicht in welke samenwerkingsverbanden we hebben en ook wat deze ons opleveren en kosten.
Gerard Mulder