11 november 2016

SGP fractie wil meer paarse heide

 

De fractie van de SGP stelt samen met alle andere fracties, behalve de PVDA, schriftelijke vragen met het doel om inzichtelijk te krijgen wat de kosten en baten zijn als er verder geïnvesteerd wordt in heidebeheer. We hopen dat de vergrassing kan worden teruggedrongen en dat de heide gehandhaafd blijft of terugkeert.”

Deze week heeft SGP raadslid Gerard Mulder mede namens verschillende gemeenteraadsfracties schriftelijke vragen gesteld aan het college over het Nunspeetse heidebeheer. “De laatste jaren is er erg veel aandacht voor biodiversiteit, terwijl de heide er steeds minder mooi bij ligt. Met paarse heide bedoelen we heidevelden zonder sterke vergrassing.”

In de raadsvergadering van 31 mei 2012 werden de beheervisie en het beheerplan voor de heideterreinen in de gemeente Nunspeet (2012-2021) vastgesteld, met de bijbehorende financiering. In het plan werd vermeld dat het grootschalige heidebeheer is afgerond. De sterke vergrassing zou dankzij een intensief beheerprogramma in de afgelopen 25 jaar en een verbeterd milieu teruggedrongen zijn. Een nieuwe fase van kleinschalig ingrijpen om de variatie en kwaliteit te handhaven brak. Raadslid Gerard Mulder: “De paarse heide zou gehandhaafd blijven. Als SGP zijn we, gelukkig samen met verschillende andere fracties, bezorgd over de huidige status van de heide.  Op 4 november zijn we samen met het college op werkbezoek geweest om ons te informeren over het heidebeheer. Dat was een verhelderend bezoek, maar het heeft onze zorgen niet weggenomen. De stelling dat wij onze visie op heidelandschap moeten herzien, mag ten dele waar zijn. Het laat echter onverlet dat de heideterreinen voor ons niet alleen belangrijk zijn als natuur (biodiversiteit), maar ook als cultuurhistorisch landschap en recreatieve waarde. En vanuit dat oogpunt willen we dat -overeenkomstig het vastgestelde beleid- de paarse heide op relatief korte termijn een prominente plek krijgt, met name in die zones waar fiets- en wandelpaden gelegen zijn.”

Tijdens de gehouden excursie werd duidelijk dat dit doel met kleinschalig ingrijpen niet te realiseren valt. “Heidebeheer via inzet van schaapskudde(n) -hoe mooi ook als principe- is zeker op relatief korte termijn niet toereikend. We willen het college dan ook vragen om na te gaan hoe bovenstaand doel wel valt te verwezenlijken en wat daarvan de extra kosten zijn. Wellicht dat deze extra kosten gefinancierd kunnen worden via subsidies die vanaf 2016 via de Subsidieregeling Natuur en Landschap van de provincie Gelderland beschikbaar zijn.”