22 december 2023

Beter een goede buur dan een verre vriend: over de Samenwerkingsagenda Kop van de Veluwe

De Samenwerkingsagenda Kop van de Veluwe stond op de agenda van de raadsvergadering van december 2023. Wij hebben er eerder in augustus al over bericht en onze zorgen geuit (zie hiernaast in het menu).

De Samenwerkingsagenda kent een uitgebreide beschrijving van de opgaven en beschrijft de intenties voor de gemeenten binnen de samenwerking. In de zomer heeft onze fractie het initiatief genomen de kopgroep die deze Samenwerkingsagenda opstelt, een brief te sturen en onze visie en zorgen te uiten. Want in de zo geheten 90%-versie van de Samenwerkingsagenda en de presentatie daarvan, vroegen wij ons af, of het Nunspeets belang met de Kop van de Veluwe wordt gediend. En in hoeverre het strookt met onze visie op samenwerken. De brief werd mede-ondertekend door de fractie Gemeentebelangen, waarmee een meerderheid van de gemeenteraad werd vertegenwoordigd.

Fractievoorzitter Harm Jan Polinder voerde namens de SGP het woord in de raadsvergadering. Bij deze zijn woordvoering: 

Beter een goede buur dan een verre vriend.

Zo luidt een gezegde wat ook voor onze fractie waarde heeft. Zo kijken we ook naar onze gemeentelijke buren. ‘Een goede buur zijn’ willen we allemaal. De afgelopen tijd hebben we via verschillende kanalen precies laten weten hoe wij dat zijn van een ‘goede buur’ willen invullen.

Dat hebben we gedaan in de commissie AB en deze raad. Dat heeft het college keer op keer gedaan tijdens bijeenkomsten in de Kop van de Veluwe. Dat heeft een ruime meerderheid van deze raad middels een brief gedaan. Onze inzet, onze kaders, onze wensen waren en zijn honderd procent helder. Daar is te weinig mee gedaan. Dat is de pijnlijke conclusie.

Deze agenda gaat veel verder gaat dan alles wat wij wensen. Waarbij twee grote vragen voor ons boven de markt hangen:

  1. Bij het zijn van een goede buur hoort dat we geven en nemen. Ook een ander helpen hoort daar dus bij, ja. Maar daar moet wel balans in zijn. We moeten er allemaal iets aan hebben. Ik heb nog altijd niet scherp kunnen krijgen met welke projecten Nunspeet concreet geholpen zou worden via deze samenwerkingsagenda. 
  2. Het gevoel wordt toch steeds sterker en werd door dit college in de commissievergadering ook erkend dat op de Kop van de Veluwe sterke verschillen zitten in de basishouding van deze samenwerking. Terwijl Nunspeet inzet op een smalle netwerksamenwerking waarin het strikt noodzakelijke wordt gedaan willen de vier andere gemeenten zich veel verder met elkaar vervlechten. En dat verschil mag er zijn, dat geeft niet. De vraag is alleen of dat dan bij elkaar past, of we ons dan wel bij die vier moeten voegen. 

Als de basiswens, basishouding zo verschilt en dan tóch samenwerken geeft dat steeds alleen maar gedoe en wrijving. De regio wist precies wat wij wilden. Dat hebben we bepaald niet onder stoelen of banken geschoven.

Helaas moeten we concluderen dat we te weinig van die input terugzien. En dat de meerwaarde voor Nunspeet steeds maar niet helder wordt. De SGP-fractie heeft afgelopen week nog gezocht naar andere routes, alternatieven. Maar die zijn wat ons betreft te weinig zinvol. We hebben gekeken naar uitstel of een motie, maar uiteindelijk kom je terug bij het punt dat de regio al precies weet en precies wist wat we willen. Uitstel of een motie voegt daarom wat ons betreft niets toe.

Ik begon met: Beter een goede buur dan een verre vriend. Ik ken echter nog een gezegde wat met dat woord ‘beter’ begint, namelijk: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Wij stemmen tegen.  

Stemming

Na de eerste termijn volgde een uitvoerige en goede discussie over de Samenwerkingsagenda. Uiteindelijk werd een hoofdelijke stemming gevraagd door de fractie van CDA Lokaal. Een meerderheid van de raadsleden stemde tegen. 

De raadsvergadering en bespreking kunt u terugkijken via de website van de gemeente Nunspeet.