30 november 2023

Masterplan Poort van de Veluwe: waar mogelijk versoberen

In de commissievergadering Maatschappij & Middelen en de raadsvergadering van November 2023 werd gesproken over het Masterplan Poort van de Veluwe. Ons raadslid Gerrald Bronkhorst voerde namens de SGP het woord.

Bij deze zijn woordvoering in de gemeenteraadsvergadering:

De vraag die bij dit agendapunt centraal staat is volgens mij niet: ‘welk scenario kiezen we als gemeenteraad’.. In die vorm wordt het wel gegoten omdat het lijkt alsof we iets te kiezen hebben. De vraag daarachter is volgens mij: ‘hebben we überhaupt wat te kiezen’?

Voorzitter, uw gemeenteraad heeft een kader stellende taak en een controlerende taak. Bij dit agendapunt gaat het volgens mij vooral om de controlerende taak. Stelt u zich de volgende casus voor:

U heeft na lang sparen en nadenken het plan opgevat om uw tuin te gaan vernieuwen. Omdat we in financieel zware tijden leven wilt u proberen uw tuin wél een nieuwe look te geven maar u wilt dit wel doen zonder financieel onverantwoorde keuzes. U zou daar de woorden ‘sober en doelmatig’ aan kunnen hangen. Eerst maar eens de tegels voor het terras uit gaan zoeken. De verkoper hoort u aan en begint vervolgens een enthousiast verkoopverhaal te houden. Hij legt u uit waarom het nu toch een goede tijd is om te investeren in de tuin, hoe deze investering misschien wel heel goed kan samengaan met de vernieuwing van de oprit en het bijwerken van het schilderwerk aan uw huis (die onderhoudsposten zitten er immers ook aan te komen) en als klap op de vuurpijl geeft hij ook nog aan dat hij al deze investeringen wel in 1x wil uitvoeren wat het volgens hem financieel aantrekkelijk maakt. U heeft alleen niet veel tijd om na te denken want de verkoper geeft aan dat dit een eenmalig aanbod is wat alleen deze week geldt. U besluit dit aanbod te accepteren, het is veel duurder dan u aanvankelijk voor ogen had maar ja.. de verkoper zal het wel weten. Als u achteraf de factuur onder ogen krijgt en de prijzen ziet van de luxe gebakken materialen en de exotische soorten graniet die zijn gebruikt blijft u zitten met een naar gevoel.. Is dit wel goed gegaan..?

Voorzitter, dat was het gevoel na de afgelopen commissievergadering. Als SGP fractie vinden we het belangrijk om zorgvuldig, transparant en weloverwogen besluiten te nemen. Om scenario 2 uit te voeren wordt de toeristenbelasting iets verhoogd. Wat ons betreft is dat akkoord. Daarnaast moet er, luister goed!, 1,2 miljoen euro uit de reserve grote projecten worden gehaald. Wat ons betreft wordt niet voldoende duidelijk gemaakt waar dat geld naar toe gaat. Begrijp me niet verkeerd, ook wij vinden dat de stationsomgeving en de poort vd veluwe er straks mooi uit mag zien! Het zal een impuls geven aan toerisme en recreatie maar we vinden tegelijk ook dat we verantwoord moeten omgaan met onze investeringen! De investeringen in scenario 2, zoals die luxe gebakken materialen en exotische soorten graniet, passen wat ons betreft niet bij doelmatig en sober. Daarom is het nu zonder meer instemmen met scenario 2 wat ons betreft een vorm van struisvogelpolitiek en daarmee onverantwoord. Wie garandeert u dat we niet in een fuik terechtkomen waardoor we steeds weer geld bij moeten leggen? Dan zit u met de luxe gebakken peren, zou ik zeggen..

Wat dan? Wij denken dat het goed is om in te stemmen met scenario 2 zodat de projectvoortgang niet in gevaar komt maar we willen dat scenario wel graag aanvullen met een motie waarin wij als gemeenteraad onze controlerende taak tot uiting brengen. Volgens ons is er ruimte om te versoberen in bijvoorbeeld materiaalkeuze. Daarnaast kunnen specifieke toepassingen als een MTB wasstraat ook door lokale partijen ontwikkeld worden op een later moment. Wellicht is er nog meer mogelijk maar dat laten we graag aan het college.

Motie

De SGP fractie diende samen met de fractie van PVDA/GL een motie in om het college op te roepen om waar mogelijk nog verder te versoberen. In het debat wat volgde bleek het college de wensen van de SGP en de PVDA/GL al grotendeels te gaan uitvoeren. Het college zei toe:

  1. De luxe artikelen te vervangen door doelmatige oplossingen;
  2. Lokale bedrijven aan te haken waar mogelijk binnen de regelgeving;
  3. Bij budgetstijging bij de gemeenteraad terug te komen met scenario’s.
Dit beluisterend was voor de SGP en de PVDA/GL reden genoeg om de zegeningen te tellen en de motie in te trekken.