9 februari 2024

SGP pleit voor zangkoren en historisch erfgoed bij behandeling Kunst- en Cultuuraanpak

Afgelopen 8 februari stond de Beleidsnotitie Kunst- en Cultuuraanpak 2024-2027 op de agenda bij de commissievergadering Maatschappij en Middelen (M&M). De commissievergadering is beeldvormend bedoeld.

De oordeelsvorming en besluitvorming vindt plaats in de raadsvergadering van bij leven en welzijn 29 februari 2024. Raadslid Johan van den Hoorn voerde het woord namens de SGP-fractie.

Hieronder (een selectie uit) zijn woordvoering:

Aanleiding

"We willen in 2022 een nieuwe kunst- en cultuuraanpak realiseren en reserveren daarvoor in 2023 de benodigde middelen. Daarbij zetten wij in op duurzame instandhouding van de lokale culturele sector. Eveneens willen we via Nunspeet uit de Kunst sturing geven aan de activiteitenplanning op het gebied van kunst en cultuur. We pakken de actualisering van de kunst- en cultuurnota op met onze culturele partners, inclusief zangkoren en muziekverenigingen.” Aldus het raadsakkoord 2022-2026.

Inmiddels hebben we een startnotitie gehad en zijn er inloopsessies geweest. Wat mij opviel was hoeveel betrokkenen er waren en de goede onderlinge sfeer. De input van alle participerende partijen is als het goed is opgehaald en is van belang voor voorliggende beleidsnota.

Uit de contacten met koren, musea en het onderwijs werd wel duidelijk hoe cultuur inspireert en verbindt. Cultuur is vooral iets voor mensen en door mensen.

Participerende partijen: koren, Historisch Museum Elspeet onderbelicht

Vanuit de samenleving werden verschillende initiatieven met ons gedeeld die op projectbasis zouden kunnen starten. Zoals het initiatief canon van Nunspeet, wat zowel cultuureducatie als cultuurrecreatie betreft. We zien in het beleidsstuk een mooie lijst van participanten. 

Graag vragen wij aandacht voor het volgende: we zien meerdere koren en ook het Historisch Museum Elspeet genoemd. Zij zijn ook expliciet hier in de raad genoemd door wethouder en raadsleden. En er is uitgesproken dat ook zij financiële steun verdienen. Wij zien deze partijen/activiteiten echter niet expliciet staan in de begroting. Wat is daarvoor de reden? En wat gaat het college doen om tegemoet te komen aan de toezeggingen en de gewekte verwachtingen?

Monitoring, en resultaten

Waar wij blij mee zijn: In het beleidsplan is ook een stuk opgenomen over monitoring. Onder de noemer "Maatschappelijke effecten" worden de doelstellingen van het kunst & cultuur beleid genoemd. Het is belangrijk dat er concrete Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) komen, waarbij we kunnen zien of het maatschappelijk effect wordt behaald.

Op dit moment zijn er KPI's voor de bezoekersaantallen van de bibliotheek en de musea. Deze indicatoren zijn vooral te linken aan de doelstelling van verhoogde deelname. Er zijn daarmee nog zeker 3 andere doelstellingen, die nog gemeten moeten worden:

  • een versterkt cultureel aanbod
  • ontwikkeling van talent
  • het vergroten van welzijn et cetera.

Graag dagen wij de ambtelijke organisaties en de culturele partners uit om de ontwikkelagenda en de actieplannen te voorzien van indicatoren die ook de andere maatschappelijke effecten meten.

Projectmatig en specifieke steun

Hoe we ondersteunen is ook een belangrijke pijler. Daarom is het goed dat in de beleidsagenda  projectmatig en specifieke steun wordt genoemd. Wij vragen het college om dit dan ook concreet door te vertalen in de subsidieverordening. Als we een impuls voor impact willen maken, moeten we daar ook concrete ontwikkelingen aan kunnen verbinden.

In het raadsakkoord staat ook beschreven dat we als gemeente sturing willen geven aan de activiteitenplanning. Onze vraag aan de wethouder is dan ook om de kenmerken projectmatig en specifiek ook in de deelverordening te verwerken. Dat is ook in lijn met de algemene subsidieverordening, waarin wordt gesproken over levering en prestatie.

Zondagsactiviteiten

Wat betreft activiteiten op zondag, daar heeft de SGP grote moeite mee. Vanuit de Bijbel zien wij het als een gave en opdracht, om op zondag de verbinding met God te zoeken, en naar het huis van gebed te gaan.

In het christelijk geloof heeft kunst altijd een belangrijke positie gehad, maar wel ter ere van de grote Kunstenaar en Bouwmeester, zoals de brief aan de Hebreeën beschrijft.

Duurzame instandhouding

Een kernwoord in het raadsakkoord is "duurzame instandhouding".  Inmiddels is de trein bijna een station verder, en is er gekozen voor impuls voor impact. Inhoudelijk is echter niet duidelijk wat dit betekend. Financieel wel. Zoals bekend is dit volgens ons de verkeerde volgorde. Maar, nu we toch zo ver zijn roepen wij onze mede-raadsleden op, om met de extra middelen ook echt concreet impact te maken. Tot nu toe hebben we van de grote instellingen vooral exploitatieproblemen gehoord. 

Duurzame instandhouding houdt echter ook in, dat de gemeente niet alle tekorten kan aanvullen, maar dat er ook verstandige keuzes door de organisaties zelf moeten worden gemaakt. Vanuit de kleinere verenigingen en werkgroepen zijn verschillende mooie initiatieven genoemd. Door naar de gehele sector te kijken, kan er dus middels een eerlijke en beter gedragen manier impuls voor impact worden gemaakt.

Samenvatting

Kortom, u bent bekend met wat de SGP vindt van de timing en hoogte van de toegekende middelen. Wij hadden eerst de discussie op inhoud gewild, en dan pas de middelen willen dirigeren naar de juiste plaats. Wij zien nu echter wel een positieve ontwikkeling in de beleidsagenda, omdat we naar concretere doelen toewerken. De volgende stap is echter wel die doelen ook echt te ontwikkelen en te voorzien van KPI's, dan wel goed ingekaderde kwalitatieve rapportage.

Daarnaast is het voor ons van essentieel belang dat belangrijke participanten, zoals de koren en het Historisch museum in Elspeet ook expliciet gesteund worden.

We doen het in Nunspeet immers toch samen.